НОВИНИ

Класиране за стипендии за специални постижения /награди/, отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2023/2024 г.

Стипендии за специални постижения /награди/, отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2023/2024 г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Срокът за кандидатстване за стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2023/2024 г. е от 27.05. до 12:00 ч. на 10.06.2024 г. /вкл./, като кандидатстването ще се извърши в електронна среда.


Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на стипендиите за специални постижения и със сроковете от Заповедта на Ректора.


Заповед

Методика

Онлайн-формуляр за кандидатстване

23.05.2024 г.

НАБИРАНЕ НА СТАТИИ ЗА СП. PRAEMEDICUS- since 1925

УВАЖЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с набирането на статии за майския брой на списание „Praemedisus - since 1925”, Ви информираме, че срокът за изпращане на Вашите статии е до 26 април 2024г., като готовите статии се изпращат на следния имейл: praemedicus@edu.mu-sofia.bg

ТУК може да се запознаете с изискванията към авторите.

Класиране на правоимащите за стипендии по ПМС -90/26.05.2000 г. за  летен семестър на учебната 2023/2024 г.

КРИТЕРИИ, УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА СТИПЕНДИИ ПО ПМС-90/2000 Г. ЗА ЛЕТНИЯ СЕМЕСТЪР НА УЧЕБНАТА 2023/2024 Г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90/2000 г. за летния семестър на учебната 2023/2024 г., ще бъдат приемани присъствено в Учебните отдели на  основните звена на МУ-София, в периода от 13.03.2024г. до 12.00 ч. на 26.03.2024 г. 

Подробности за необходимите документи може да откриете на уеб-страницата на съответния факултет/ звено.

12.03.2024 г.

КЛАСИРАНЕ на правоимащите студенти за стипендии за специални постижения

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Публикуваме списък с класираните правоимащи студенти за стипендии за специални постижения /награди/, предоставяни от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2023/2024 г.:

Информираме Ви, че съгласно Заповед на Ректора на МУ-София, стипендиите за специални постижения ще се изплатят по личните банкови сметки на правоимащите до 15.01.2024г.

04.01.2024 г.

ТЪРЖЕСТВЕНО БЯХА ВРЪЧЕНИ НАГРАДИТЕ „СТУДЕНТ И ПРЕПОДАВАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2023“

Носителите на наградите „Студент и преподавател на годината“ на Медицински университет – София бяха обявени днес на официална церемония в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом“. Традиционният конкурс, провеждан ежегодно от Студентски съвет, отличи най-заслужилите студенти и любими преподаватели за 2023 година.

„Вие сте бъдещето на университета. Ние правим всичко възможно да излезете от тук добре подготвени и отлично да представяте нашия университет навсякъде по света. Убеден съм, че ще го направите с достойнство“, с тези думи се обърна към студентите председателят на Общото събрание акад. Ваньо Митев. „Има ситуации в живота, когато е редно усилията, които човек е положил, да бъдат оценени и зачетени публично и с необходимото уважение“, каза ректорът акад. Лъчезар Трайков в поздравлението си към присъстващите. Той поздрави всички отличени студенти и преподаватели и им пожела да сбъдват стремежите си, още много професионални успехи и удовлетворение от положените усилия.


Водещ на церемонията бе Захари Влайков от Студентския съвет към МУ – София. Той обяви победителите в отделните категории:


Студент на годината на Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ гр. Враца –  ПАВЛИНА ТРИФОНОВА, специалност „Медицинска сестра“


Студент на годината на Медицински колеж „Йорданка Филаретова –  НАТАЛИЯ ГЕОРГИЕВА, специалност „Рентгенов лаборант“


Студент на годината на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“  – ТЕОДОРА  КУМАНОВА, специалност „Медицинска сестра“

Студент на годината на Фармацевтичен факултет – МИКАЕЛА МОЛОВА, 5-ти курс


Студент на годината на Факултета по дентална медицина  – ТЕОДОРА БОНЕВА, 5-ти курс


Студент на годината на Медицински факултет – МАТЕЙ ПОПНИКОЛОВ


Голямата награда „Студент на годината на Медицински университет-София“ за 2023 година получи дипломанта от Медицински факултет МУСТАФА БАРЗЕВ.

Наградата му беше връчена лично от ректора акад. Трайков. „Уважаеми преподаватели, тази награда за мен е символ на това, което ме научихте, което ми дадохте и ориентирите, които поставихте на всеки мой неясен кръстопът, по време на моето обучение. За мен тя изобразява приказката как на пръв поглед една детска мечта, сред професионалисти като Вас, се превръща в реалност“, сподели Студент на годината 2023. 


След проведено гласуване в рамките на една седмица, на специално създадена платформа към сайта на Студентския съвет, студентите на МУ-София избраха любимите си преподаватели в отделните категории:


За ЛЮБИМ ПРЕПОДАВАТЕЛ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ В ОБЛАСТТА НА МЕДИКО-БИОЛОГИЧНИТЕ НАУКИ, студентите избраха ПРОФ. Д-Р РАЙНА ГЕРГОВА, ДМ – Ръководител на Катедрата по медицинска микробиология.

„Изключително съм щастлива и благодарна за оценката, която получавам и това задължава още повече мен и моите колеги за нашето старание в бъдеще – да предаваме нашия опит и знания“, каза проф. Гергова при получаването на наградата. 

За ЛЮБИМ ПРЕПОДАВАТЕЛ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ В ОБЛАСТТА НА МЕДИКО-КЛИНИЧНИТЕ НАУКИ е избран ДОЦ. Д-Р РУМЕН

ДИМИТРОВ, ДМ – Ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология. Доц. Димитров благодари за оценката и високото признание, и пожела много успех на студентите за в бъдеще.


За ЛЮБИМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ- СОФИЯ В ОБЛАСТТА НА МЕДИКО-СОЦИАЛНИТЕ НАУКИ бяха наградени:


ПРОФ. ГАЛИНА ЧАНЕВА, ДМ – зам.-декан на ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ и ПРОФ. ВАЛЕНТИНА ПЕТКОВА-ДИМИТРОВА, ДФН, заместник-ректор на МУ-София


„Човек много се гордее и много трябва да се радва, когато получи наградата на студентите. В съвременния модел на обучение не само ние обучаваме

студентите, а и те ни обучават и има на какво да се научим от тях. Това е един сложен и комплексен процес и съм много благодарна за тази награда“, каза проф. Чанева при получаването на отличието. Проф. Валентина Петкова също благодари за наградата и отправи призив към колегите си все така успешно да продължават да работят заедно, в името на Медицински университет – София. Тя пожела на всички присъстващи здраве, щастие, весели и уютни коледни и новогодишни празници.

2.1.2024 г.

Съобщение

Уведомяваме Ви, че на 09.01.2024г. ще се проведе събрание за избиране на представители в ОС на ФДМ от 17,00 часа в Анатомична аудитория на Медико- биологичния комплекс, ул. Здраве №2. 


Всеки студент или докторант, който има желание да се кандидатира следвада изпрати писмено съгласие, което да съдържа три имена, факултетен номер, група и курс, на имейл: students@mu-sofia.bg  най-късно до 05.01.2024г.


ОТ РЪКОВОДСТВОТО

НА СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ

28.12.2023 г.

Стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2023/2024 г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Срокът за кандидатстване за стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2023/2024 г. е от 12.12. до 21.12.2023г. /вкл./, като кандидатстването ще се извърши в електронна среда.


Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на

стипендиите за специални постижения и със сроковете от Заповедта на Ректора.


Заповед

Методика

Онлайн-формуляр за кандидатстване

11.12.2023 г.

Класиране на правоимащите за стипендии по ПМС -90/26.05.2000 г. за зимен семестър на учебната 2023/2024 г.

Стартира гласуването за "Любим преподавател на МУ-София, 2023г." 

Уважаеми студенти,

По традиция в края на всяка календарна година Студентският съвет при МУ-София организира конкурса „Любим преподавател на годината на Медицински университет-София”.

От 24.11.2023 до 01.12.2023 г. е отворена процедурата за гласуване за "Любим преподавател на МУ-София, 2023г.".

В тази ФОРМА до 01.12.2023 г. може да подадете името на любимия си преподавател в трите основни направления на МУ-София, а именно:


- Медико-биологични науки

- Медико-клинични науки

- Медико-социални науки 


Трети студентски форум „Въздух за здраве“

Уважаеми студенти,

Студентска и Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ в партньорство с Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“, Медицински колеж „Й. Филаретова“ и Студентски съвет при Медицински университет – София“, организират Трети студентски форум „Въздух за здраве“. Участниците във форума, заедно с лекари-експерти от различни области на медицината и общественото здраве, ще обсъдят проблемите на атмосферното замърсяване и неговите въздействия върху детското здраве, връзката с инфекциозните болести и как да разбираме и интерпретираме информацията за въздушното замърсяване. 

Форумът ще се проведе на 15.11.2023 г. (сряда) от 16.30 ч. в зала „Проф. д-р Ал. Чирков“ (аула Максима) на УМБАЛ „Проф. д-р Ал. Чирков“ („Св. Екатерина“). 

Необходима е предварителна регистрация за участие, която можете да направите ТУК

Тъй като местата за участие са ограничени, системата автоматично ще затвори приема на заявки след достигане на определения брой участници.

Регистрираните участници ще получат сертификат. 

07.11.2023 г.


Започва кандидатстването за конкурса “Студент и Преподавател на годината”

По традиция в края на всяка календарна година Студентският съвет при МУ-София обявява конкурса „Студент и преподавател на годината на Медицински университет-София”. 

В тази връзка, се открива процедурата по подаване на кандидатури в конкурса.

Срокът за подаване на документите е от 30.10. до 17.11.2023 г. на имейл адрес: students@mu-sofia.bg


Както мнозина от вас вече знаят, идеята, заложена в създаване на традиционния конкурс, е поощряване и награждаване на студенти с доказани високи академични успехи, познание на чужди езици, афинитет към научни разработки и открития, участие и представяне на университета ни в национални и международни научни семинари и конференции, извоювани постижения и отличия, участие в извън-аудиторни мероприятия, както и в студентски и неправителствени организации, и др.

По този повод Студентски съвет на Медицински университет-София ще награди по един студент във всяка една от следните категории:

• Студент на годината на Медицински университет – София

• Студент на годината на Медицински факултет

• Студент на годината на Факултета по дентална медицина

• Студент на годината на Фармацевтичен факултет

• Студент на годината на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“

• Студент на годината на Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”

• Студент на годината на Филиал „Проф. Иван Митев“ - Враца

• Чуждестранен студент на годината

Победителите в отделните категории, получават и парични награди!


За да участвате в конкурса, моля изпратете ни кратко CV на български език и приложено сканирани копия на документи/сертификати, отговарящи на критериите за участие в конкурса, валидни за период от една година назад – ноември 2022 – ноември 2023 година, а именно:


Не забравяйте, че съответните документи и сертификати, удостоверяващи вашите участия и умения се отнасят за периода ноември 2022 – ноември 2023 година.

Изпращайте ни кандидатурите си на имейл адрес: students@mu-sofia.bg

Вашите кандидатури ще бъдат разгледани и оценени от висококвалифицирана Комисия, която ще определи победителят във всяка една категория.

 30.10.2023 г.


КРИТЕРИИ, УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СТИПЕНДИИ ПО ПМС-90 ЗА ЗИМНИЯ СЕМЕСТЪР НА УЧЕБНАТА 2023-2024Г. 

Уважаеми кандидат-стипендианти, 

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за зимния семестър на учебната 2023/2024 г., ще бъдат приемани според изискванията на съответното основно звено на МУ-София.

Подробности за необходимите документи може да откриете на уеб страницата на съответното звено.

Подаването на документи за стипендии за зимния семестър на учебната 2023-2024 г. ще се извършва в учебните отдели на  звената  на МУ-София, по установения ред в периода 27.10.2023г. до 17.11.2023г., както следва:

1. Медицински факултет – на място

2. Факултет по дентална медицина – онлайн на имейл stipendii@fdm.mu-sofia.bg

3. Фармацевтичен факултет – на място

4.Факултет по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ – на място

5. Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ –онлайн на имейл stipendii@mc.mu-sofia.bg

6. Филиал „Проф. д-р Иван Митев“ Враца – на място

За допълнителна информация, свързана с необходимата документацията, посетете официалните сайтове на съответните факултети и звена.

25.10.2023 г.НАБИРАНЕ НА СТАТИИ ЗА СП. PRAEMEDICUS- since 1925

УВАЖЕМИ КОЛЕГИ,


Във връзка с набирането на статии за декемврийския брой на списание „Praemedicus - since 1925”, Ви информираме, че срокът за

изпращане на Вашите статии е до 04 Ноември 2023г., като готовите статии се изпращат на следния имейл: praemedicus@edu.mu-sofia.bg

Може да се запознаете с изискванията към авторите, както и на кой имейл да се изпращат готовите статии в приложеният по-долу файл.


Изисквания-Praemedicus

09.10.2023 г.

Студентския съвет взе участие в отбелязването на "Европейския ден без автомобили"

Представители на Студентската мрежа “Въздух за здраве“ и Студентския съвет при МУ-София взеха участие в отбелязването на "Европейския ден без автомобили" - “Happy Biking – Healthy Living”, организирано от Посолството на Кралство Дания в България и подкрепено от Столична Община.

Студентите разказаха за мисията на „Въздух за здраве“ и въздействието на замърсения въздух върху здравето. 

Студентите по медицина извършваха изследвания на капацитета на белите дробове (спирометрия), артериално кръвно налягане, както и нивата на кислород в кръвта (сатурация).


Междувременно не забравяйте да подкрепите ПЕТИЦИЯТА за това София да се нареди сред зелените и здравословни градове в света!


КЛАСИРАНЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ В СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ПЪРВИ КУРС ЗА УЧЕБНАТА 2023/2024 г.

На основание Заповед № РК36-1563/ 04.09.2023 г. на ректора на МУ-София, класираните за общежитията на МУ-София студенти от първи курс ще могат да се настаняват в съответното студентско общежитие на 18.09, 19.09, 20.09 и 21.09.2023 г. 

Повече информация ще намерите в приложената Заповед. 

Необходими документи при настаняване:

Студентите от 2 до 6 курс, желаещи да ползват общежитията на МУ-София ще могат да подават своите документи присъствено на 18.09. и 20.09.2023 г. в блок 40Б, Студентски град, в часовия диапазон от 10:00 до 14:00 ч., като ще са им необходими: заверено уверение от съответния Деканат, два броя снимки - паспортен формат и  студентска книжка. 

Заповед

Списък:.

08.09.2023 г.

 Инициатива на Студентски съвет включена в Бялата книга за младежко доброволчество 

Министерството на младежта и спорта издаде Бяла книга, в която са събрани младежки доброволчески инициативи – пример за изграждане на устойчиви партньорства и за споделяне на отговорност, за гарантиране на сигурно бъдеще и развитие на младите хора в България.


Сред избраните кампании е и доброволческата инициатива на студентите от Медицински университет – София, в помощ на болните от COVID-19, реализирана от Студентски съвет към университета.


Безпрецедентното изпитание, пред което беше изправено цялото ни общество с настъпилата пандемия от COVID-19, породи различни начини за взаимопомощ и справяне с кризата. По инициатива на двама председатели на Студентския съвет - Людмила Борисова /мандат 2021-2023 г./ и д-р Видин Кирков, дм  /мандат 2016-2021 г./, под ръководството на ректора акад. Лъчезар Трайков, дмн, бе организирана и координирана работата на студентите доброволци в частни, държавни и общински лечебни заведения на територията на страната. Над 150 студенти от Медицински факултет, Факултет по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, Медицински колеж „Й. Филаретова“ и филиал „Проф. Иван Митев“- Враца дадоха своя доброволчески труд на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция в София, Враца, Шумен, Дупница и други градове. МУ-София бе и единственото висше училище в България, което с решение на Академичния съвет разработи методика и осигури собствени средства от бюджета на Студентския съвет за ежемесечни финансови стимули на студентите доброволци. Средствата, които бяха отпуснати през периода на пандемията от COVID-19, са в общ размер на около 288 000 лв. Това е една социална инициатива не само за стимулиране, но и за изграждане на умения в реална среда у студентите в системата на здравеопазването, в спазване на принципите и нормите на медицинската етика и биоетика.

Пандемията изправи здравната ни система пред предизвикателство, което не се е случвало през последните десетилетия. Работата на студентите бе свързана с 12-часови, а дори и 24-часови смени. Работейки в тези звена, след това те се подлагаха и на самоизолация. Всичко това показа, че с помощта на доброволците ситуацията може да бъде контролирана и овладяна.


Настоящото издание на Бяла книга за младежко доброволчество цели да популяризира доброволчеството сред младите хора, а и да подчертае съществената му роля в ежедневието на гражданите на България. Доброволчеството е сила и важна част от структурата на всяко едно обществото. В световен мащаб то продължава да бъде важно средство за оформяне и насърчаване на общественото и личностното развитие, като допринася и за постигане на устойчивото развитие в различните му измерения.


Сборникът с вдъхновяващи доброволчески каузи е достъпен на следния адрес: https://nism.bg/bg/?preview=1&option=com_dropfiles&format=&task=frontfile.download&catid=61&id=126&Itemid=1000000000000


8.08.2023 г

 Информация за кандидатстване и настаняване в
Студентските общежития за студентите от 2 до 6 курс

Студентите от II до VI курс от всички звена на МУ-София, които не са ползвали студентските общежития на МУ-София и имат желание да бъдат настанени за учебната 2023/2024г., могат да подават документите си  на 18.09. и 20.09.2023г. в часовия диапазон 10:00 – 14:00ч. в  Блок 40Б, втори етаж в Студентски град.  Разпределението им по блокове ще се извършва на момента.


Необходими документи при настаняването:

1. Заверено уверение от съответния Деканат – 1 бр.;

2. Снимка паспортен формат – 2 бр.;

3. Студентска книжка


8.08.2023 г.

 Съобщение за новоприетите студенти в МУ-София,
които ще кандидатстват за общежитие 

Всички студенти, приети за обучение в I-ви курс за учебната 2023/2024г., които желаят да ползват студентските общежития на МУ-София, могат да попълнят онлайн-заявлението за кандидатстване за настаняване в общежитие, след записване в съответния факултет/звено и получаване на факултетен номер в срок до 15.08.2023 г. 

Класирането на първокурсниците за общежития ще бъде обявено на 08.09.2023 г. в сайта  students.mu-sofia.bg

Класиралите се студенти ще могат да се настаняват при управителя на блока, в който са класирани на 18.09., 19.09., 20.09. и 21.09.2023 г. в часовия диапазон 09:00 – 17:00 ч. 

Необходими документи при настаняването:


18.07.2023 г.

КЛАСИРАНЕ

на правоимащите студенти за Стипендии за специални постижения, предоставяни от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2022/2023 г.

Стипендиите ще бъдат начислени и изплатени по личните банкови сметки на студентите до 10.07.2023г. /понеделник/.

30.06.2023 г.

КРИТЕРИИ, УСЛОВИЯ И СРОКОВЕ за кандидатстване за Стипендии за специални постижения за летния семестър на учебната 2022/2023г.

Кампанията за кандидатстване за Стипендиите за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2022/2023 г.  започва от 01.06.2023 г. и ще продължи до 17.06.2023 г. /вкл./ в онлайн-среда.


Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на стипендиите за специални

постижения и от Заповедта на Ректора на МУ-София.

За всяка стипендия се кандидатства с отделно заявление! 

Заповед

Методика

Онлайн-формуляр за кандидатстване

31.05.2023 г.

Председателят на Студентски съвет представи доклад за мандата на своето управление 

На 11 април бе проведено Общо отчетно-изборно събрание на Студентския съвет, което се проведе в аулата на УМБАЛ "Проф. д-р Ал. Чирков". Г-ца Людмила Борисова представи доклад за дейността на Съвета за мандатния период 2021-2023г.


За мандатния период, под ръководството на Председателя на СС, членове на Съвета и служители на МУ-Ректорат участваха в комисиите по изготвянето на критериите и разпределянето на държавните стипендии по ПМС-90 на МУ-София за летните семестри на учебните 2020/2021, 2021/2022 и 2022/2023г., както и за зимните семестри на уч. 2021/2022 и 2022/2023 година. За мандата 2021-2023 г., по предложение на Студентския съвет на два пъти бяха вдигнати студентските стипендиите с по 10%, съответно за зимен и летен семестър на уч. 2021/2022г., а стипендиите на докторантите бяха увеличени с решение на Министерския съвет, съответно от зимен семестър на уч. 2021/2022 на 750,00 лева, а от летен на уч. 2021/2022 на 1000,00 лева.


Студентският съвет продължи въведената практика от предходното ръководство за отпускането на стипендии за специални постижения/награди от собствени средства,  по приетата от АС методика за тяхното предоставяне, като чрез тази стипендиантска програма на СС, МУ-София е единственият университет в Р България, който предоставя такива стипендии на своите студенти. Общата стойност на отпуснатите стипендии за специални постижения/ награди от бюджета на СС през мандатния период е 227 400,00 лева. Студентският съвет продължи отпускането на финансови стимули на студентите-доброволци в КОВИД-отделенията, по специално създадената методика за тяхното предоставяне, която бе утвърдена от АС на МУ-София. Броят на ежемесечните финансови стимули за мандатния период и общата им стойност е съответно: 1358 броя стимули в общ размер на 285 460,00 лева.


За посочения период Студентски съвет продължи отпускането на парични награди от по 1000,00 лева за отличен успех от периода на професионалното обучение на дипломантите от съответните випуски на звената на МУ-София. Номинациите се извършваха по традиция от Деканите/Директорите на звената на МУ-София, а наградите се връчваха на тържествените Промоции на отделните випуски. За мандатния период общата стойност на отпуснатите награди е в размер на 91 000,00 лева. Чрез тази инициатива на СС, МУ-София е единствения университет в Р България, който предоставя такива награди на своите дипломанти.


Във връзка с развитието и подпомагането на учебно-научната дейност на обучаващите се в МУ-София, Студентския съвет организира съвместно с Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Ц. Воденичаров“ и Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ два студентски форума с обществено-здравна и медико-социална насоченост, чиято основна тема бяха замърсяването на въздуха, като четвъртият по важност рисков фактор за здравето на хората в света и най-важният екологичен фактор за здравето на населението в Европа. Съвместно с ДЕОС организира Конференция по медицинска хуманитаристика и олимпиади по английски и немски език през месец Май 2022г. Изцяло пое финансирането и организирането на двете издания на Международния биомедицински конгрес в София Тех Парк през месец Ноември 2021 и месец Ноември 2022г., като финансирането за двата конгреса бе в общ размер на близо 33 000,00 лева.


Студентски съвет традиционно подпомогна организирането на Конференцията за Деня на Биоетиката на 19 октомври, съответно за 2021 и 2022г., като осигури парични награди за победителите в студентската научна сесия на Конференцията. Във връзка с осъществяваната културна дейност от Студентския съвет бяха организирани две издания на ежегодния конкурс на Съвета - „Студент на годината и преподавател на годината на МУ-София“, съответно за 2021 и 2022г.  Победителите в отделните категории на Конкурса в частта студенти, бяха определени от Комисия, включваща преподаватели и студенти от МУ, а в частта на Конкурса за избор на любими преподаватели, гласуването се извърши на специално създадена платформа към сайта на Студентския съвет. Победителите в отделните категории на Конкурса, в частта му „избор на студенти на годината на съответните звена“, получиха парични награди на обща стойност от: 16 000,00 лева /15 правоимащи лица/.


За мандатния период Студентския съвет финансира около 60 /шестдесет/ вътрешни и международни участия на студенти и докторанти от Университета в различни научни и образователни конференции и семинари в страната и чужбина. Намалена е бройката на финансираните студентски участия в сравнение с предходния мандат, което е функция от въведените ограничения, вследствие пандемията от COVID-19.


През мандатния период 2021-2023г., във връзка с развитието и подпомагането на спортната дейност в МУ-София, Студентския съвет бе съорганизатор с Департамента по езиково и спортно обучение на МУ-София на възстановеното университетско състезание – „Купата на Ректора“, съответно в изданията му за 2022 и 2023г., като освен с подпомагане на организацията, Съветът подпомогна и финансово участието на студентите в състезанието. Съорганизатор бе и на „Изнесеното обучение по летни и водни спортове – Лято 2022г.“, к.к. Лозенец.


Съветът изпрати две делегации от студенти - представителните отбори на университета по ски алпийски дисциплини и сноуборд за участие в Междуниверситетските зимни игри и Зимен университет, съответно за 2022 и 2023г., организирани от Националното представителство на студентските съвети в Р България. Участниците и в двете делегации завоюваха сребърни и бронзови медали. 


По традиция СС осъществи издаването в два тиража  на  „Книга на първокурсника“, съответно за уч. 2021/2022 и 2022/2023г. и организира в две издания мероприятието „Ден на първокурсника“, целящо да запознае новопостъпилите студенти с обстановката и организацията на учебния процес в Университета, като за началото на учебната 2022/2023г. за първи път бе организирано това мероприятие и за чуждестранните студенти на МУ-София.


Във връзка с настъпилата война и хуманитарна криза в Украйна, Студентският съвет като социална дейност отпусна близо 40 000,00 лева от собствени средства за еднократни помощи от по 300 лева на 42-мата студенти-украинци и поемането на наемите им в студентските общежития на МУ-София до края на календарната 2022г. Подпомогна финансово организацията на тържествените промоции на Випуск 2022г. на Медицински факултет и ФОЗ „Проф. д-р Цекомир Воденичаров“, като бяха поети разходите за изработката на традиционните визуални части на тържествата /специален филм – поздрав към дипломантите/.


Във връзка с развитието на международната дейност, Студентският съвет организира посрещането и културната програма на 14-те приходящи студенти от Първи Московски Държавен Медицински Университет, Москва, Русия през 2021г. и посрещането на 18 приходящи студенти от Ротердамския университет през пролетта на 2022г.


През мандатния период 2021-2023г. Студентския съвет бе съорганизатор на две мероприятия на Националното представителство на студентските съвети, а именно „Студент на годината на Р България за 2021г.“ и „Летен университет на НПСС 2021г.“. 


През месец декември 2022г., съвместно с ръководството на Фармацевтичен факултет бе организирано честване на две кръгли годишнини - 80-години ФФ и 25-години СС при МУ-София.


Докладът за дейността на Студентския съвет за посочения период бе приет от Общото събрание с пълно мнозинство. Г-ца Людмила Борисова бе преизбрана за втори мандат за председател на Съвета. Избран бе и нов състав на изпълнителния съвет на Студентски съвет.


12.04.2023 г.

Излезе класирането на студенти за получаване на стипендии по всички категории - ПМС-90 за летен семестър на учебната 2022-2023 г 

Общо събрание на Студентски съвет4.04.2023 г.

Започва приемането на документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2022-2023 г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2022/2023 г., ще бъдат приемани, според изискванията на съответното основно звено. Подаването на документите ще се извърши в периода от 15.03.2023г. до 12 часа на 27.03.2023г.

Подробности за необходимите документи и начина на тяхното подаване може да откриете на уеб страниците на съответното звено. 

14.03.2023 г.

Започва приемането на документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2022-2023 г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2022/2023 г., ще бъдат приемани, според изискванията на съответното основно звено. Подаването на документите ще се извърши в периода от 15.03.2023г. до 12 часа на 27.03.2023г.

Подробности за необходимите документи и начина на тяхното подаване може да откриете на уеб страниците на съответното звено. 

14.03.2023 г.

Парични награди от Студентският съвет по повод промоцията на МФ и ФФ

По предложение на председателя на Студентски съвет на МУ-София – д-р Людмила Борисова, по повод завършването на Випуск 2022 година на Медицински факултет и Фармацевтичен факултет, се отпуснаха традиционните парични награди от бюджета на СС на обща стойност 25 600 лв. Средствата се предоставят за отличен успех през периода на професионалното обучение и от държавните изпити на следните дипломанти:

2.03.2023 г.

Медицински факултет:

Ивеста Иванова Кирова - РБългария

Никол Михайлова Станчева - РБългария


Диана Мохамед Махмуд - Палестина


Лора Стефанова Иванова - РБългария


Дани Мирославов Пенев- РБългария


София Недялкова Недялкова - РБългария


Сиед Рахман - Великобритания


Николета Кривелларо- Италия


Александра Христова Масларова - РБългария


Десислава Ивайлова Иванова - РБългария


Милен Юриев Велков - РБългария

.

Смаил Илхан Смаил - РБългария


Деница Цветанова Франчешкова - РБългария


Васил Иванов андонов- РБългария


Кристина Миткова Колева -РБългария


Шерилин Готру - Великобритания


Нисарг Четан Шах - Великобритания


Кабилан Ариванандан - Великобритания


Шерин Джоузеф - Великобритания


Василия Сократис Хулиуми - Гърция

.

Хани Хусам алназер - Сирия


Наташа Джамал Кхан - Ирландия


Анн-Катрин Шьофер - Германия


Георгиос-Пантелеймон Булопулос - Гърция

 

Фармацевтичен факултет:


Ростислава Данаилова Ангелова - РБългария


Виктория Пламенова Петкова - РБългария


Стефан Мониев Касабов - РБългария


Лора Красимирова Лазарова - РБългария


Доротея Малинова Кирилова - РБългария


Антонио Георгиев Иванов - РБългария


Силвия Георгиева Гунчева - РБългария


Яна Илиянова Дойнова - РБългария


Мария Илиянова Илиева - РБългария


Боряна Юлиянова Хинчева -РБългария

 


КЛАСИРАНЕ

на правоимащите студенти за Стипендии за специални постижения /награди/, предоставяни от бюджета на Студентския съвет за зимен семестър на учебната 2022/2023 г.

16.12.2022 г.

Излезе класирането на студенти за получаване на стипендии по всички категории - ПМС-90 за зимен семестър на учебната 2022-2023 г 

Уважаеми студенти,

По инициатива на ръководството на Фармацевтичен факултет и Студентски съвет, на 30.11.2022 година от 18.00 часа, в Аудитория І ще се проведе среща с мениджърския състав на "Софарма" АД.

Всички, които се интересуват от студентските програми на фирмата могат да присъстват на събитието. 

28.11.2022 г.

Стартира гласуването за "Любим преподавател на годината на МУ-СОФИЯ"

По традиция в края на всяка календарна година Студентски съвет при МУ-София организира конкурса „Любим преподавател на годината на Медицински университет-София”.

От 22.11.2022  е отворена процедурата за гласуване за "Любим преподавател на годината".

В тази ФОРМА може да подадете името на любимия си преподавател до 29.11.2022 г. 

21.11.2022 г.

Открита е процедурата за кандидатстване в конкурса “Студент и преподавател на годината на Медицински университет-София”

По традиция в края на всяка календарна година Студентският съвет при МУ-София обявява конкурса „Студент и преподавател на годината на Медицински университет-София”. В тази връзка, се открива процедура по подаване на кандидатури за участие в конкурса, който тази година е под надслов „105 години МУ-София и 25 години Студентски съвет“. 

Срокът за подаване на документите е до 30.11.2022 г. на адрес: students@mu-sofia.bg

Както мнозина от вас вече знаят, идеята, заложена в създаване на традиционния конкурс, е поощряване и награждаване на студенти с доказани високи академични успехи, познание на чужди езици, афинитет към научни разработки и открития, участие и представяне на университета ни в национални и международни научни семинари и конференции, извоювани постижения и отличия, участие в студентски и неправителствени организации и др. 

15.11.2022 г

                   По този повод Студентски съвет на Медицински университет-София ще награди по един студент във всяка една от следните категории:


Победителите в отделните категории, получават и парични награди!


За да участвате в конкурса, трябва да изпратете кратко CV на български език и да приложите сканирани копия на документи/сертификати, отговарящи на критериите за участие в конкурса. Валидността им трябва да е за период от една година назад от ноември 2021 до ноември 2022 година, а именно:


Не забравяйте, че съответните документи и сертификати, удостоверяващи вашите участия и умения се отнасят за периода ноември 2021 – ноември 2022 година.

Изпращайте ни кандидатурите си на адрес: students@mu-sofia.bg

Вашите кандидатури ще бъдат разгледани и оценени от комисия, която ще определи победителя във всяка една категория.

15.11.2022 г.

Втори студентски форум „Въздух за здраве“

Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ в  партньорство с Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“,  Медицински колеж „Й. Филаретова“ и Студентски съвет  при Медицински университет – София организират Втори студентски форум „Въздух за здраве“, чиято основна тема е „Студентите в подкрепа на чистия въздух“.  Участниците във форума, заедно с лекари от различни области на медицината и общественото здраве ще обсъдят проблемите на замърсяването на въздуха и възможностите за участие на студентите в дейности за подобряване на качеството му. Във форума ще се включат и студенти от Екоклубовете на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. 

Форумът ще се проведе на 16.11.2022 г. (сряда) от 16.00 ч. в зала „Проф. д-р Ал. Чирков“ (аула Максима) на УМБАЛ „Проф. д-р Ал. Чирков“ („Св. Екатерина“). 

09.11.2022 г.

Започва приемането на документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за зимен семестър на учебната 2022-2023 г.

Уважаеми кандидат-стипендианти,

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за зимен семестър на учебната 2022/2023 г., ще бъдат приемани, според изискванията на съответното основно звено. Подаването на документите ще се извърши в периода 07.11.2022г. до 12 часа на 21.11.2022 г.

Подробности за необходимите документи и начина на тяхното подаване може да откриете на уеб страниците на съответното звено. 

04.11.2022 г.

Научна конференция за студенти в

„Петре Шотадзе Медицинска академия“ в Тбилиси, Грузия

Petre Shotadze Tbilisi Medical Academy is holding the Students Symposium “Medicine and Science 2022” on December 7. The event aims to promote student research activities and facilitate science networking. 

Students interested in medical and healthcare sciences related research can participate in the Students Symposium. The event’s working language is English; it will be performed online.

The deadline for abstracts submission for the Symposium “Medicine and Science 2022” is November 20, 2022. To submit an abstract please follow the link HERE.

The selection of abstracts for participation in the event will be performed by Symposium’s Scientific Committee. By consideration of the mentioned committee decision, the works based on the literature review - essay, aren’t considered for the participation in the Students Symposium 'Medicine and Science 2022'; meta-analysis is an exception. Abstract should be written in English; its recommended length is a maximum of 350 words. The abstract should be structured for the aim to present: 

Please don’t hesitate to contact us for additional information and with any question through email - research@tma.edu.ge.

27.10.2022 г.

НАБИРАНЕ НА СТАТИИ ЗА ДЕКЕМВРИЙСКИЯ БРОЙ НА СП. PRAEMEDICUS

УВАЖЕМИ КОЛЕГИ,

Във връзка с набирането на статии за декемврийския брой на списание „Praemedisus - since 1925”, Ви информираме, че срокът за изпращане на Вашите статии е до 10 Ноември 2022г. Може да се запознаете с изискванията към авторите, както и на кой имейл да се изпращат готовите статии в приложеният по-долу файл.

Изисквания

18.10.2022 г.

Студентски съвет отпусна парични награди по повод промоцията на ФДМ

По повод официалната Промоция на Випуск 2022 г. на Факултета по дентална медицина, Студентски съвет отпусна от своя бюджет 8 парични награди от по 1000 лева /общо 8000 лева/ за отличен успех през периода на професионалното им обучение и от държавните изпити на следните дипломанти:

1. А. Веселинова

 2. В. Маринова 

3. Е. Емилиянов 

4. М. Лалиоти 

5. Д. Горгиева 

6. Р. Мазникова 

7. Б. Петрова 

8. Х. Хан 

0.09.2022 г.

СКЪПИ КОЛЕГИ,

По традиция, всяка година Студентският съвет на МУ-София организира “Ден на първокурсника”.

Целта е да се запознят първокурсниците със структурата на всеки факултет, различните катедри и отделните дисциплини, а Вашите по-големите колеги ще Ви помогнат с опознаването на базата на Университета, отделните аудитории и зали.

Събитието ще се проведе отделно за всеки факултет след официалното откриване на учебната 2022/2023 г. за всяко звено от Деканските ръководства.

20.09.2022 г.

КЛАСИРАНЕ ЗА НАСТАНЯВАНЕ В СТУДЕНТСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ

НА СТУДЕНТИТЕ ОТ ПЪРВИ КУРС ЗА УЧ. 2022/2023 Г.

На основание Заповед № РК36-1365/08.09.2022 г. на Ректора на МУ-София, класираните за студентските общежития на МУ-София студенти от първи курс за учебната 2022/2023 г., ще могат да се настаняват в съответното студентско общежитие на 19.09., 20.09., 21.09. и 23.09.2022г.  в часовия диапазон от 09:00 до 16:00 ч. при спазването на въведените противоепидемични мерки.

Повече информация в приложената Заповед.

Необходими документи при настаняването:

1. Заверено уверение от съответния Деканат

2. 2 броя снимки - паспортен формат.

Студентите от 2 до 6 курс, желаещи да ползват общежитията на МУ-София ще могат да подават своите документи присъствено на 21.09. и 23.09.2022 г. в блок 40Б, Студентски град в часовия диапазон от 10:00 до 14:00 ч., като необходими ще са им: заверено уверение от съответния Деканат и два броя снимки - паспортен формат. 

09.09.2022 г.

Информация за кандидатстване и настаняване в Студентските 

общежития за студентите от 2 до 6курс! 

Студентите от 2 до 6 курс от всички звена на МУ-София, които не са ползвали студентските общежития на МУ-София и имат желание да бъдат настанени за учебната 2022/2023г., могат да подават документите си на 21.09 и 23.09.2022г. в часовия диапазон 10:00 – 14:00ч. в  Блок 40Б, втори етаж, в Студентски град.  

Разпределението им по блокове ще се извършва на момента.

Необходими документи при настаняването:

1. Заверено уверение от съответния деканат – 1 бр.;

2. Снимка паспортен формат – 2 бр.;

08.08.2022 г.

Важно съобщение за новоприетите студенти в МУ-София 

Всички приети студенти за обучение в I-ви курс за учебната 2022/2023г., които желаят да ползват студентските общежития на МУ-София, могат да попълнят онлайн-формуляра за кандидатстване за общежитие, след записване в съответния факултет/звено и получаване на факултетен номер в срок до 15.08.2022г. 

Класирането на първокурсниците за общежития ще бъде обявено на 09.09.2022г. 

Класираните студенти ще могат да се настаняват при управителя на блока, в който са класирани на 19.09., 20.09., 21.09. и 23.09.2022г. в часовия диапазон  09:00 – 17:00ч., като необходими ще са  2 бр. снимки в паспортен формат и уверение, заверено в съответния деканат при записването на студента.   

Необходими документи при настаняването:

Заверено уверение от съответния деканат – 1 бр.;

Снимка паспортен формат – 2 бр.;

12.07.2022 г.

КЛАСИРАНЕ

на правоимащите студенти за Стипендии за специални постижения /награди/, предоставяни от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2021/2022 г.

29.06.2022 г.

Класиране на студенти, специализанти и докторанти живущи в студентско общежитие блок № 7, за настаняване в останалите студентски общежития на База СОССБОС, МУ-София

Във връзка с предстоящото затваряне на студентско общежитие блок 7, подадените заявления от живущите в него и изпълнение на Заповед  на Ректора на МУ-София, преместването на живущите от блок № 7 в другите студентски общежития на МУ-София, ще се извърши по утвърденото класиране, изготвено съгласно подадените заявления от живущите,  в работните дни в периода: 20.06. – 30.06.2022 г.


Необходими документи при настаняване:

- Заверено уверение от съответния Деканат за записан летен семестър на учебната 2021/2022 г.

- 2 броя паспортни снимки.

1.Заповед за класиране

2. Класиране

17.06.2022 г.

Промяна в сроковете за класиране и изплащане на стипендии за специални постижения

Новите срокове за класиране, разглеждане и утвърждаване са до 29.06.2022. Изплащането им е до 08.07.2022.

Пълния текст на заповедта тук

16.06.2022 г.

Стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2021/2022г.

Срокът за кандидатстване за стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2021/2022г. е от 03.06.2022 до 13.06.2022г. /вкл./

Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на стипендиите за специални постижения. За всяка стипендия се кандидатства с отделно заявление! 

Заповед

Методика

Онлайн-формуляр за кандидатстване

02.06.2022 г.

Излезе класирането на студенти за получаване на стипендии по втора категория - ПМС-90 за летен семестър на учебната 2021-2022 г 

Всички студенти, кандидатстващи за Категория 1, както и за Социална стипендия за летен семестър на учебната 2021/2022 г. са класирани!                                                                                                                           

15.04.2022 г. 

СПИСЪК НА ЗАПИСАЛИТЕ  СЕ СТУДЕНТИ ЗА ТЪРЖЕСТВО на МУ-СОФИЯ 

по случай празника на университета 7-ми април 

Уважаеми колеги, 

Ще може да получите своите билети по звена, както следва:

СПИСЪКЪТ (на отделни листове - sheet) може да видите  ТУК 04.04.2022 г

ЗАПИСВАНЕ на СТУДЕНТИ за ТЪРЖЕСТВО на МУ-СОФИЯ 

по случай празника на университета 7-ми Април 


По повод празника на научно-изследователската и преподавателска дейност на МУ-София, Университетът предоставя 100 билета за своите студенти, за които може да се запишете в настощата форма ТУК Празникът ще се проведе на 7 април от 17 часа в "Националната опера и балет". С обявяването на списъка с първите 100 записали се, ще бъде качена и информация къде и как ще може да получите своите билети. 30.03.2022 г

МУ-София увеличава стипендиите с 10 % по предложение на СС


По повод празника на научно-изследователската и преподавателска дейност на МУ-София, университетът предоставя 100 билета за своите студенти, за които може да се запишете в настощата форма ТУК Празникът ще се проведе на 7 април от 17 часа в "Националната опера и балет". С обявяването на списъка с първите 100 записали се, ще бъде качена и информация къде и как ще може да получите своите билети. 30.03.2022 г

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ ИЗПРАТИ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ МУ-СОФИЯ НА ЗИМЕН УНИВЕРСИТЕТ 2022


Зимен университет и Университетски зимни игри 2022, организирани от Националното представителство на студентските съвети и  Асоциацията за университетски спорт, се проведоха в Пампорово от 20 до 23 март 2022г. Студентският съвет към МУ-София изпрати представителна делегация от 16 наши колеги-студенти. 
Представянето на отборите на МУ-София по ски алпийски дисциплини (мъже и жени) и сноуборд (мъже и жени) беше изключително успешно, като в дисциплината сноуборд жените спечелиха сребърен и бронзов медали. В отборното класиране на ски алпийски дисциплини, отборите на МУ-София са на 4то място при мъже и жени, което е голямо постижение за университета. МУ-София традиционно е сред най-добрите в студентския зимен спорт в България, а тази година конкуренцията беше от 27 университета.25.03.2021 г

Започва онлайн приемането на документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2021-2022г.


Уважаеми кандидат-стипендианти,

Документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90 за летен семестър на учебната 2021/2022 г., ще бъдат приемани онлайн, според изискванията на съответното основно звено. Kандидатстването ще се извърши в периода 23.03.2022г. до 12.00 часа на 06.04.2022г.
За тази цел, всеки кандидат-стипендиант от основните звена на МУ-София, който трябва да подава документи, във връзка с кандидатстването си за стипендия (*за кандидатите от категория 2 това е задължително), трябва да направи следното:

1. Да подготви необходимите документи с критерии за кандидатстване, съгласно заповедта на Ректора на МУ-София;

2. Да провери коректността и пълнотата на документите си;

3. Да сканира документите си в един единствен файл, във формат PDF с резолюция от

150-200 dpi;

4. Да именува файла с документите си по модела: инициали на звено, фак. номер, група. 

5. Да изпрати файла с документите си на имейл-адреса на съответното звено, както следва за:

МФ: otluspehstip@medfac.mu-sofia.bg– за стипендии I-ва категория

stipendii@medfac.mu-sofia.bg – за стипендии II-ра категория и социални стипендии  –  тел. за връзка 02 9172674

ФДМ: stipendii@fdm.mu-sofia.bg  – тел. за връзка 02 9542909

ФФ: stipendii@pharmfac.mu-sofia.bg  – тел. за връзка 02 9236504

ФОЗ: stipendii@foz.mu-sofia.bg  – тел. за връзка 02 9432292

МК-София: stipendii@mc.mu-sofia.bg  – тел. за връзка 02 9154626

Филиал-Враца: stipendii@filialvratsa.mu-sofia.bg  – тел. за връзка 09 2645176

В случай, че липсват някои от необходимите документи или някои от тях не са четливи, кандидатът трябва да сканира само коригираните или липсващите документи в един файл, като в основание запише „корекция“.


12.05.2021 г

СПИСЪК НА ЖИВУЩИТЕ В БЛОК №56Б, ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ В ДРУГИТЕ СТУДЕНТСКИ ОБЩЕЖИТИЯ
НА МУ-СОФИЯ

Във връзка с предстоящото затваряне на студентско общежитие блок №56Б, подадените заявления от живущите в него и изпълнение на Заповед № РК36-467/21.03.2022г. на Ректора на МУ-София, преместването на живущите от блок № 56Б в другите студентски общежития на МУ-София, ще се извърши по утвърдения списък, изготвен съгласно подадените заявления от живущите,  в работните дни в периода: 24.03. – 05.04.2022 г.


Необходими документи при настаняване:

-         Заверено уверение от съответния Деканат за записан летен семестър на учебната 2021/2022 г.

-         2 броя паспортни снимки.

Благодарствено писмо от Академичната общност на Департамента по езиково обучение и спорт и неговият директор проф. Павлина Балканска до председателя на Студентски съвет при МУ-София.


12.05.2021 г

15 дипломанти от МФ с парични награди за успех от Студентски съвет

Студентски съвет отпусна от бюджета си за 2021г. парични награди за отличен успех на 15 дипломанти от Випуск 2021 на Медицински факултет. 

Решението бе одобрено на Академичен съвет, като сумата е общо 15 000лв - по 1000 лв на абсолвент. 

Наградата за отличен успех от курса на обучение и от държавните изпити отиде при 8 български и 7 чужди студенти:

1. К..Димитров - РБългария 5,89/6,00

2. Й. Велев - Кипър 5,89/6,00

3. Н. Стоилкова - Сърбия 5,89 / 6,00

4. Р. Милушев - Германия 5,87 /6,00

5. Д. Шакир - РБългария 5,86 / 6,00

6. В. Гавазова - РБългария 5,84 / 6,00

7. М. Христов - РБългария 5,84 / 6,00

8. М. Азманова -  РБългария 5,82 / 6,00

9. К. Стефанова - РБългария 5,80 / 6,00

10. Е. Владинова - РБългария 6,00 / 5,80

11. Е. Пайда -  Гърция - 5,93 / 5,80

12. К. Исаакидис - Гърция 5,93 / 5,80

13. Р. Кръстева - РБългария 5,93 / 5,80

14. Х. Диллон - Германия 5,64 / 6,00

15. М. Ханнан - Великобритания 5,67 / 5,80  

КЛАСИРАНЕ НА ПРАВОИМАЩИТЕ СТУДЕНТИ ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СПЕЦИАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ ЗА ЗИМНИЯ СЕМЕСТЪР НА УЧЕБНАТА 2021/2022

Срокът за подаване на заявления за стипендии изтича на 10 декември 2021

Уважаеми студенти,

Информираме Ви, че заявления за Стипендиите за специални постижения ще се приемат до 14,00 часа на 10.12.2021г. /петък/. Подадените заявления след този час няма да бъдат разглеждани.

09.12.2021 г.

Анкетна карта за проучване на нагласите на студентите в медицинските университети към ваксините срещу COVID-19 

Уважаеми студенти,

дебатът около ваксините срещу COVID-19 е в центърa на вниманието през последните няколко месеца, както в научната общност, така и в широката общественост. Студентите в медицинските университети са в повишен риск от среща с вируса на COVID-19 в хода на практическото обучение.

Основната цел на това анонимно проучване е да се установят нагласите, възприятията и колебанията на студентите по отношение на ваксините срещу COVID-19.Получената информация ще помогне да се идентифицират потенциалните опасения и ще даде възможност за разработването на образователни инициативи, които да предоставят допълнителна информация. 

Моля попълнете/Please fill in:

Анкетата на български език

Questionnaire in English

02.12.2021 г.

Стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2021/2022г.

Срокът за кандидатстване за стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за зимния семестър на учебната 2021/2022г. е от 02.12. до 10.12.2021г. /вкл./

Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на стипендиите за специални постижения.

Методика

Онлайн-формуляр за кандидатстване

01.12.2021 г.

Стартира гласуването за "Преподавател на годината на МУ-СОФИЯ"

По традиция в края на всяка календарна година Студентски съвет при МУ-София организира конкурса „Студент и преподавател на годината на Медицински университет-София”.

Срокът за подаване на кандидатури за "Студент на годината 2021" изтече на 30.11. 2021 г. Кандидатурите ще бъдат разгледани и оценени от комисия, която ще определи победителят във всяка една от категориите.

От днес е отворена процедурата за гласуване за "Преподавател на годината".

В тази ФОРМА може да подадете името на любимия си преподавател до 08.12.2021 г. 

01.12.2021 г.

Излезе класирането на студенти за получаване на стипендии по втора категория - ПМС-90 за зимен семестър на учебната 2021-2022 г 

*Всички студенти, кандидатстващи за Категория 1, както и за Социална стипендия за зимен семестър на учебната 2021/2022 г. са класирани! 

30.11.2021 г.

Стипендиите за успех се увеличават с 10 %

Предложение от председателя на Студентски съвет за увеличение на стипендиите за успех, както и на социалните стипендии с 10%, бе внесено на днешното заседание на Академичния съвет на МУ-София. 

Предложението бе прието и увеличението ще бъде за месеците октомври, ноември и декември. 

23.11.2021 г.

Стартира конкурсът “Студент на годината 2021” на МУ-София

По традиция в края на всяка календарна година Студентски съвет при МУ-София организира конкурса „Студент и преподавател на годината на Медицински университет-София”, в тази връзка откриваме процедурата по подаване на кандидатури в конкурса.

Срокът за подаване на документите е до 30.11.2021 г. на е-мейл адрес: students@mu-sofia.bg

Както мнозина от вас вече знаят, идеята, заложена в създаването на станалият вече традиционен конкурс, е поощряване и награждаване на студенти с доказани високи академични успехи, познание на чужди езици, афинитет към научни разработки и открития, участие и представяне на университета ни в национални и международни научни семинари и конференции, извоювани постижения и отличия, участие в студентски и неправителствени организации и др.

По този повод Медицински университет-София ще награди по един студент във всяка една от следните категории:

• Студент на годината на Медицински университет – София

• Студент на годината на Медицински факултет

• Студент на годината на Факултета по дентална медицина

• Студент на годината на Фармацевтичен факултет

• Студент на годината на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“

• Студент на годината на Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”

• Студент на годината на Филиал „Проф. Иван Митев“ - Враца

• Чуждестранен студент на годината

За да участвате в конкурса, моля изпратете ни кратко CV на български език и приложено сканирани копия на документи/сертификати, отговарящи на критериите за участие в конкурса, валидни за период от една година назад – Ноември 2020 – Ноември 2021 година, а именно:

Не забравяйте, че съответните документи и сертификати, удостоверяващи вашите участия и умения се отнасят за периода Ноември 2020 – Ноември 2021 година.

Изпращайте ни кандидатурите си на е-мейл адрес: students@mu-sofia.bg

Вашите кандидатури ще бъдат разгледани и оценени от висококвалифицирана Комисия, която ще определи победителят във всяка една категория.

16.11.2021 г.

Започва онлайн приемането на документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90

Уважаеми кандидат-стипендианти,Предвид извънредните обстоятелства, необходимите документи за кандидатстване за държавните стипендии по ПМС-90, ще бъдат приемани онлайн, според изискванията на съответното основно звено. Kандидатстването ще се извърши в периода 04 -19.11.2021г.За тази цел, всеки кандидат-стипендиант от основните звена на МУ-София, който трябва да подава документи, във връзка с кандидатстването си за стипендия (*за кандидатите от категория 2 това е задължително), трябва да направи следното:
 1. Да подготви необходимите документи с критерии за кандидатстване, съгласно заповедта на Ректора на МУ-София;
 2. Да провери коректността и пълнотата на документите си;
 3. Да сканира документите си в един единствен файл, във формат PDF с резолюция от 150-200 dpi;
 4. Да именува файла с документите си по модела: инициали на звено__фак. номер;
 5. Да изпрати файла с документите си на имейл-адреса на съответното звено, както следва за:
 • МФ: uchebenotdel@medfac.mu-sofia.bgза стипендии I-ва категория
stipendii@medfac.mu-sofia.bgза стипендии II-ра категория и социални стипендии  | – 02 9172674
 • ФДМ: stipendii@fdm.mu-sofia.bg | – 02 9542909
 • ФФ: stipendii@pharmfac.mu-sofia.bg | – 02 9236504
 • ФОЗ: stipendii@foz.mu-sofia.bg | – 02 9432292
 • МК-София: stipendii@mc.mu-sofia.bg | – 02 9154626
 • Филиал-Враца: stipendii@filialvratsa.mu-sofia.bg | – 09 2645176
В случай, че липсват някои от необходимите документи или някои от тях не са четливи, кандидатът трябва да сканира само коригираните или липсващите документи по кандидатстването за стипендия в един файл, като в основание запише „корекция“ и го изпрати на съответния на звеното си пощенски адрес.

Необходими документи за кандидатстване за стипендия за зимен семестър на учебната 2021-2022

Писмо до звената от Ректората – зим.сем. 2021Заявление за стипендииЗаявление за помощи – зим.сем. 2021-22Документи ще се приемат по имейл  до 14:00 часа  на 19.11.2021 год. 02.11.2021 г.

Студентски форум по проблемите на качеството на въздуха

Лекарска мрежа „Въздух за здраве“ в партньорство с Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“, Медицински колеж „Й. Филаретова“ и Студентски съвет при Медицински университет – София, Ви канят да участвате в Студентски форум по проблемите на качеството на въздуха и неговото влияние върху здравето. Целта на форума е в среща с лекари-експерти от различни области на медицината и общественото здраве да бъдат дискутирани здравните ефекти на замърсяването на въздуха и да се мотивират студентите за активно отношение и участие в дейности за подобряване качеството на въздуха.

Форумът ще се проведе на 21.10.2021 г. (четвъртък) от 16.00 ч. до 17.00 ч. в електронната платформа ZOOM (онлайн). Необходима е предварителна регистрация за участие, която можете да направите ТУК

На участниците във форума ще бъдат издадени сертификати. 

Очакваме Ви!

10.10.2021 г.

Класиране за студентските общежития на Медицински университет - София на студентите от първи курс за учебната 2021/2022 година

На основание Заповед № РК36-1788/10.09.2021 г. на Ректора на МУ-София, класираните за студентските общежития на МУ-София студенти от първи курс за учебната 2021/2022 г., ще могат да се настаняват в съответното студентско общежитие на 20.09., 21.09.,23.09., и 24.09.2021 г. в часовия диапазон от 09:00 до 16:00 ч. при спазването на всички противоепидемични мерки.

Необходими документи при настаняването:

1.    Заверено уверение от съответния Деканат

2.    2 броя снимки - паспортен формат.

Студентите, приети да се обучават в платена форма през учебната 2021/2022, както и студентите от 2 до 6 курс, желаещи да ползват общежитията на МУ-София ще могат да подават своите документи присъствено на 23.09. и 24.09.2021 г. в блок 40Б, Студентски град в часовия диапазон от 10:00 до 14:00 ч., като необходими ще са им: заверено уверение от съответния Деканат и два броя снимки - паспортен формат.

След 15.10.2021 г. ще бъде достъпно он-лайн заявлението за настаняване в реновираното студентско общежитие на МУ-София – блок №6, кв. Лозенец. Всички студенти на МУ-София, които имат желание, могат да подадат онлайн заявление за настаняване или преместване там. 

10.09.2021 г

Информация за кандидатстване и настаняване в Студентските общежития за студентите от 2 до 6курс!


Студентите от 2 до 6 курс от всички звена на МУ-София, които не са ползвали  студентско общежитие на МУ-София и имат желание да бъдат настанени за учебната 2021/2022г., могат да подават документите си на заседанията на Настанителна комисия в Блок 40Б, втори етаж  в Студентски град.  Заседанията ще са на 23.09 и 24.09.2021г в часовия диапазон 10:00 – 14:00ч, като разпределението им по блокове ще се извършва на момента.Необходими документи при настаняването:1.    Заверено уверение от съответния деканат – 1 бр.;2.    Снимка паспортен формат – 2 бр.;28.07.2021 г

Покана за участие в конкурс за Световния ден на биоетиката 2021


Българската секция към Международната мрежа по биоетика в сътрудничество със Световната медицинска асоциация, Факултет по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, Медицински университет – София, канят всички студенти да вземат участие в честването на тазгодишния Световния Ден на биоетиката 2021 на тема: „Информирано съгласие“, което ще се проведе на 19 октомври 2021.  

Световният ден на биоетиката е глобално честване на всеобщата Декларация по биоетика и права на човека, приета на 19 октомври 2005 г. от Генералната асамблея на ЮНЕСКО. 

Студентите от всички специалности на Университета могат да участват с есе, артистичен постер/плакат, научен постер/плакат, снимка или кратко видео в конкурс на тема: „Информирано съгласие“.

Писмено разработените есета трябва да бъдат изпратени до 30 септември 2021. 

Победителите в студентското състезание за есета, ще бъдат обявени на 19 октомври 2021

Артистичен постер/плакат, научен постер/плакат, снимка или кратко видео ( до 1 мин.) трябва да бъдат изпратени до 31 август 2021.

Постерна сесия ще се състои на 19 октомври 2021

Победителят в студентското състезание на постери и плакати ще бъде представен на комитета на Световния ден на биоетиката за участие в международно състезание.

Есета, артистичен постер/плакат, научен постер/плакат, снимка или кратко видео се изпращат на следния адрес: bioethicsday@foz.mu-sofia.bg

27.07.2021 г

СЪОБЩЕНИЕ


Всички приети студенти за обучение в 1-ви курс за учебната 2021/2022, , които желаят и имат право да ползват общежитията на МУ-София, могат да попълнят онлайн-Формуляра за кандидатстване за общежитие, след записване в съответния факултет/звено и получаване на факултетен номер. 

Класирането на първокурсниците за общежития ще бъде обявено на 10.09.2021г. на сайта  ни: students.mu-sofia.bg.

Класираните студенти ще могат да се настаняват при управителя на блока, в който са класирани на 20.09, 21.09, 23.09 и 24.09.2021г. в часовия диапазон 09:00 – 17:00ч., като необходими ще са  2 бр. снимки в паспортен формат и уверение, заверено в съответния деканат при записването на студента.  

Студентите, приети в платена форма на обучение ще могат да подават документите си в Блок 40Б  в Студентски град на 23.09 и 24.09.2021г. в часовия диапазон 10:00 – 14:00 часа.

Необходими документи при настаняването:

14.07.2021 г

Студентският съвет при МУ-София отпусна финансови стимули на студентите- доброволци в размер на близо 190 000 лева


610 броя финансови стимули за доброволчески труд на обща стойност 187 460 лева бяха отпуснати за периода от ноември 2020 г. до април 2021г. Това стана възможно благодарение на инициатива на Студентският съвет съвместно с проф. Красимира Маркова и д-р Видин Кирков. Изработена бе Методика за отпускане на финансови стимули на студентите-доброволци от МУ-София, като средствата бяха от бюджета на Студентския съвет. Студентите-доброволци трябваше да представят служебна бележка от съответното лечебно заведение с положени минимум 60 часа доброволчески труд, като документите им се проверяваха от комисия назначена със заповед на Ректора на МУ-София. Медицински университет – София е единственият университет на територията на Р България подпомогнал финансово своите студенти взели участие на първа линия в борбата срещу COVID-19.14.06.2021 г

Класиране на получилите стипендии за специални постижения /награди/ от бюджета на Студентския съвет при МУ-София за летен семестър на учебната 2020/2021 год. 

г

Набират се допълнителни преброители и контрольори за Преброяване 2021


Драги студенти,Обръщаме се към вас, с предложение за краткосрочна, но добре заплатена възможност за допълнителни доходи – да бъдете преброители в предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в България, което ще се проведе през септември и началото на октомври.И тъй като студентите са млади, енергични, способни и комуникативни хора, а Националният статистически институт има нужда точно от такива преброители, се обръщаме към вас да подадете заявление за преброители от 25 май до 10 юни 2021 година.Заявлението е по образец и се подава в общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 (https://bit.ly/3hsBlDG  ) и в сайтовете на общините.При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица.В периода 18 септември - 3 октомври 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400.00 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но има възможност да поеме преброяването на два или три участъка, като в този случай неговото заплащане може да достигне над 1 000 лв. Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя. Те ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.Това е извадка от официалното писмо на председателя на НСИ, изпратено до МУ-София.
12.05.2021 г

Стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2020/2021г.


Уважаеми колеги,Срокът за кандидатстване за стипендии за специални постижения /награди/ отпускани от бюджета на Студентския съвет за летния семестър на учебната 2020/2021г. е от 12.05 до 21.05.2021г. /вкл./ Преди да подадете своите документи, моля, запознайте се с условията и изискванията от Методиката за отпускането на стипендиите за специални постижения.12.05.2021 г

КЛАСИРАНЕ ЗА СТИПЕНДИИ ПО ПМС-90 ЗА ЛЕТНИЯ СЕМЕСТЪР НА УЧЕБНАТА 2020/2021г. 

Всички студенти кандидатстващи за Категория 1, както и за Социална стипендия са класирани!

Класираните по Категория 2, вижте в класирането


Уважаеми кандидат-стипендианти,

Предвид извънредните обстоятелства, в които се налага да протича обществения живот, необходимите документи за кандидатстване за държавна стипендия, ще бъдат приемани онлайн или присъствено, според изискванията на съответното звено.

За тази цел, всеки кандидат-стипендиант от звено на МУ-София, който трябва да подава документи, във връзка с кандидатстването си за стипендия (*за кандидатите от категория 2 това е задължително), трябва да направи следното:

1. Да подготви необходимите документи с критерии за кандидатстване, съгласно заповедта на Ректора на МУ-София.

2. Да провери коректността и пълнотата на документите си.

3. По възможност да ги сканира в един единствен файл с резолюция от 150-200 dpi.

4. Да наименува файла с документите си по модела: инициали на звено__фак. номер__мобилен телефон

5. Да изпрати файла с документите си на пощенската кутия на своето звено, съгласно следната таблица на съответствие:

звено | е-мейл адрес | Телефон на отговорника на звеното :


В СЛУЧАЙ,ЧЕ ЛИПСВАТ НЯКОИ ОТ НЕОБХОДИМИТЕ ДОКУМЕНТИ ИЛИ НЯКОИ ОТ ТЯХ НЕ СА ЧЕТЛИВИ, КАНДИДАТЪТ ТРЯБВА ДА СКАНИРА САМО КОРИГИРАНИТЕ ИЛИ ЛИПСВАЩИТЕ ДОКУМЕНТИ ПО КАНДИДАТСТВАНЕТО ЗА СТИПЕНДИЯ В ЕДИН ФАЙЛ ,КАТО ЗАПИСВАТ В ОСНОВАНИЕ "КОРЕКЦИЯ" И ДА ГО ИЗПРАТИ НА СЪОТВЕТНИЯ НА ЗВЕНОТО СИ ПОЩЕНСКИ АДРЕС. 


ДОКУМЕНТИ ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ ПО МЕЙЛ ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН ДО 17:00ч.

НА 09.04.2021год. ДОКУМЕНТИ ПО МЕЙЛ ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ ДО 15:00ч.

22.03.2021 г.
18.03.2021 г.
16.03.2021 г.

Предстои специален уебинар за ваксините за Covid-19

Ваксините са гореща тема тези дни. За да се удовлетвори нуждата на нашите преподаватели и студенти от повече яснота и специализирана информация,  на 26 януари, вторник, от 14ч, ще се проведе уебинарът „Ваксини за Covid-19: Експертите говорят“.  

Модератор на уебинара е проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, а участниците са: 

Проф. д-р Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател във Фармацевтичен факултет на МУ-София, 

Доц. Любомира Николаева-Гломб, дмн от отдел Вирусология на Националния център по инфекциозни болести.   

Доц. Нина Янчева, ръководител катедра “Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина” към Медицински факултет на МУ-София. 

Каним всички преподаватели, студенти и служители на  МУ-София, които се интересуват,  да зададат въпросите си към участниците предварително чрез Фейсбук страницата на университета или на e-mail webinar@mu-sofia.bg  

Събитието ще бъде предавано на живо в платформата Google Meet, а достъпът ще е възможен за всички, които имат служебен е-mail адрес на МУ-София (домейн mu-sofia.bg).  

Линкът към събитието ще бъде публикуван на страниците на МУ-София в самия ден на провеждането му. 

Предоставяне на стипендии от OEAD

Австрийското посолство в гр. София информира, че австрийското Федерално министерство на образованието, науката и изследователската дейност предоставя стипендии на чуждестранни студенти, както и на завършили висше образование и учени за академичната 2020/2021 год. 

Подробна информация може да бъде намерена ТУК

15.01.2021 г.

Важно за обитателите на студентските общежития

Всички студенти, настанени в общежитията на  Медицински университет - София, които желаят да заплатят наема за месец януари 2021 г. по банков път, могат да го направят като в платежния документ задължително бъде отбелязано:

Име и фамилия, факултетен номер, номера на блока, номера на стаята и за кой месец е плащането, както и съответната сума за наема.

Наемът за месец януари - краен срок за плащане - 15.01.2021 г.

         Медицински университет - София;

         База СОСБОС;

         IBAN: BG04 BPBI 7940 3163 9853 00

         Банка  ЮРОБАНК БЪЛГАРИЯ АД

04.01.2021 г.

ОТЛИЧИХМЕ СТУДЕНТ И ПРЕПОДАВАТЕЛ НА ГОДИНАТА 2020

Традиционният конкурс „Студент и преподавател на годината“ беше проведен и тази година от Студентски съвет към Медицински университет-София. Отличените получиха наградите си на специална церемония днес, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Авторитетно жури от преподаватели и студенти оцени номинираните спрямо доказаните им академични успехи, познание на чужди езици, афинитет към научни разработки и открития, участие и представяне на университета ни в национални и международни научни семинари и конференции, извоювани постижения и отличия, както и участие в студентски и неправителствени организации.


22.03.2021 г.